Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Χριστουγεννιάτικα έθιμα.


Τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από έθιμα που έχουν ριζώσει στην παράδοσή μας εδώ και πολλά χρόνια .Αυτά τα έθιμα είναι γνωστά από γενιά σε γενιά.
Ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο είναι το στολισμένο καράβι. Το    καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχωρεί με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.
    Ακόμα ο σημαντικότερος τρόπος να κρατηθούν οι καλικάτζαροι μακριά τα παλιότερα χρόνια ήταν η φωτιά. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι άνθρωποι έβαζαν στο τζάκι ένα χοντρό ξύλο από αγκαθωτό δέντρο, για να διώχνει τους καλικάτζαρους. Το ξύλο αυτό λέγεται <Χριστόξυλο> ή <Δωδεκαμερίτης> ή <Σκαρκάτζαλος>. Με την χρήση όμως αργότερα των μέσων
Θέρμανσης το έθιμο άρχισε σιγά-σιγά να χάνεται και τελικά αντικαταστάθηκε από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
     Μην ξεχνάμε και τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα .Τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα είναι παραδοσιακά τραγούδια τα οποία ακούγονται την Παραμονή των Χριστουγέννων. Τα   Κάλαντα μας αναγγέλλουν το ευχάριστο γεγονός της γέννησης του Χριστού.
      Το Χριστόψωμο είναι ένα είδος ψωμιού που συνήθιζαν να το παρασκευάζουν την Παραμονή των Χριστουγέννων. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειας του.
       Και τέλος έχουμε τα παραδοσιακά γλυκά μας {μελομακάρονα, δίπλες, σκαλτσούνια, κουραμπιέδες…
       Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις ωραιότερες γιορτές της θρησκείας μας. Τα ήθη και α έθιμα μας κάνουν να βιώνουμε τη γιορτή αυτή πιο έντονα.     
      Βασιλική Α.

2 σχόλια: